DIAGNOSTICAREA MODERNA A CANCERULUI MAMAR

AI GRIJA DE SANATATEA TA!

Cancerul de san este una dintre cele mai necrutatoare boli din intreaga lume, la fiecare cateva minute o femeie pierzandu-si viata in urma complicatiilor generate de proliferarea celulelor maligne. Consecintele nu ar fi acestea daca am profita de noile metode de diagnostic, dezvoltate in ultimii ani.

In Uniunea Europeana, in jur de 400.000 de femei sunt diagnosticate anual, insa numai 10% descopera afectiunea la timp, pentru ca tratamentul sa aiba drept scop final vindecarea. Statisticile nu sunt deloc roz in aceasta privinta, relevand faptul ca principala cauza de deces in randul femeilor cu varstele cuprinse intre 35 si 59 de ani, din UE, este chiar cancerul de san, cifra mortalitatii ridicandu-se undeva la 90.000 de cazuri pe an. Si cu toate ca incidenta bolii creste de la an la an, specialistii ne linistesc: teribila maladie nu echivaleaza in mod obligatoriu cu condamnarea la moarte, cu o singura conditie: diagnosticarea precoce!

Inceputul: autoexaminarea…

Prima si cea mai la indemana modalitate de depistare a formatiunilor tumorale de la nivelul sanilor este autopalparea. In felul acesta, orice femeie poate simti singura cand ceva este in neregula cu sanii ei. Exista insa numeroase cazuri in care acesti noduli nu pot fi detectati la palpare din pricina dimensiunii reduse sau a localizarii mai greu accesibile. Care sunt optiunile, in acest caz? Tehnicile de investigatie imagistica, precum si testele genetice.

Ecografie, mamografie, termografie ori sonoelastografie?

Daca in trecut nu existau prea multe metode de diagnostic, imagistica de astazi ne pune la dispozitie mai multe optiuni. In timp ce ecografia si mamografia pot trece deja drept “metode clasice”, termografia si sonoelastografia sunt doua concepte mai noi si mai putin cunoscute in domeniul senologiei.

Termografia se foloseste de senzori infrarosii pentru a detecta caldura si vascularitatea crescuta generate de prezenta unei formatiuni canceroase. De cealalta parte, sonoelastografia este o tehnica ecografica ce combina avantajele ecografului (adancimea de penetrare si rezolutia) cu sensibilitatea la diferentele de rigiditate ale tesuturilor analizate.

Diferenta dintre cele doua metode este aceea ca termografia permite localizarea tumorilor canceroase bazandu-se pe temperatura lor crescuta, in timp ce sonoelastografia urmareste elasticitatea tumorilor, care este diferita fata de restul tesutului mamar. Atat termografia, sonoelastografia, cat si ecografia sunt metode de diagnostic neinvazive, neiradiante, fara efecte secundare.

Dar ce putem spune despre mamografie? Mamografia este o metoda iradianta, facand subiectul unei serii de cercetari stiintifice care au demonstrat ca ar putea avea mai multe riscuri decat beneficii, atunci cand este efectuata cu o frecventa crescuta, de catre femeile care nu au implinit 35 de ani. “Este iradianta, uneori dureroasa si limitata in cazul sanilor “densi”.

Lasă un răspuns