Se recomanda analize si investigatii de specialitate in cadrul clinicii.
Va confruntati cu una din aceste simptome?
Sangerari menstruale abundente sau inter-menstruale, dureri in zona abdomenului inferior, dureri in timpul actului sexual, urinare frecventa, marire a abdomenului sau ciclu menstrual neregulat. Oricare dintre aceste simptome necesita consultatie si investigatii la medicul specialist ginecolog. Pentru mai multe informatii cu privire la diagnosticarea si tratamentul fibromului uterin, consulta un medic specialist ginecolog din clinica noastra. Te va ajuta sa intelegi aceasta problema si sa o tratezi.
Ce este fibromul uterin, care sunt cauzele aparitiei, care sunt simptomele?
Cum se depisteaza fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumora benigna alcatuita din fibre musculare si elemente de tesut conjuctiv fibros, care se dezvolta in peretii uterini. Aproximativ 40% din femei sufera de fibrom uterin, principala cauza a acestei afectiuni este dezechilibrul hormonal care apare dupa varsta de 35 de ani.
Uterul poate dezvolta un singur nodul sau mai multi noduli (polifibromatoza uterina) cu marimi de la cativa cm pana la marimi impresionante de cateva kg. Simptomele sunt rare, insa, atunci cand exista, apar sangerari (hemoragie), care pot lua aspectul unor menstruatii ce devin foarte abundente si lungi, cu aparitia unor cheaguri sau a unor sangerari intre menstruatii care pot dezvolta o anemie severa, dureri abdominale iar la varsta fertila aparitia avorturilor spontane, infertilitatii, nasterilor premature si a altor complicatii. Fibromul uterin poate fi depistat doar printr-un consult ginecologic, analize, ecografie intra sau transvaginala.
Localizare si tratament
Fibromul uterin poate fi localizat in diferite portiuni ale uterului, in functie de grosimea peretelui uterin:
– submucos – spre cavitatea uterina;
– intramural – in grosimea peretelui uterin;
– subseros – cu evolutie in afara uterului.
Ce variante de tratament exista?
Daca se depisteaza din timp, fibroamele uterine care nu dau niciun fel de simptom, este de ajuns un consult ginecologic periodic si monitorizarea ecografica.
Pentru cele simptomatice insa, exista mai multe variante de tratament: metode chirurgicale, minim-invazive sau invazive (histerectomia totala cu anexectomia bilaterala) si exista desigur si variante medicamentoase.