ATENTIE LA SCADEREA IN GREUTATE, ANEMIE, CONSTIPATIE ETC.

Se recomanda consult de specialitate in cadrul clinicii.

Incidenta cancerului colorectal este in continua crestere in Romania, aproape dublandu-se in decurs de 10 ani, ajungand de la 13/100.000 locuitori in 1994 pana la 23/100.000 locuitori in 2005, ca si consecinta a modificarii stilului de viata si dietei.

Standardul de aur pentru diagnosticarea cancerului colorectal este colonoscopia. Tomografia abdominala si explorarea EMN nu au decat rol de stadializare a unei tumori de colon decelata colonoscopic.

Singura posibilitate de reducere a mortalitatii prin cancer colorectal este depistarea intr-un stadiu precoce, cand este vindecabil, iar acest tel poate fi atins prin implementarea unui program EFICIENT DE SCREENING (depistare precoce activa a cancerului sau a leziunilor cu potential malign).

Recomandarea de screening colonoscopic se adreseaza persoanelor cu risc mediu, categorie in care intra toate persoanele peste 50 de ani si persoanele cu risc crescut (persoanele cu cancer colorectal sau polipi adenomatosi colonici in antecedente sau cu rude de gradul intai cu cancer colorectal ori polipi adenomatosi colonici), cu boli inflamatorii intestinale (boala crohn ori rectocolita ulcerohemoragica) sau sindroame generice.

Se recomanda de asemenea colonoscopia persoanelor cu tulburari de tranzit (constipatie, diaree sau alternanta) recent instalate, cu prezenta sangelui in scaun sau anemie feripriva ori scadere in greutate.

Lasă un răspuns